Μυροβόλος Χίος

21–25 Απριλίου 2022 - Με πλοίο από/προς Πειραιά

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ/ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ

Τα ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά χωριά της μαστίχας, οι ιδιαίτερες πανέμορφες παραλίες, η ζωντανή Χώρα, τα αρχοντικά σπίτια με τους ανθόκηπους και τα περιβόλια, η παγκοσμίου φήμης Ιερά Μονή, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τα έθιμα  που διατηρούνται, η μαστίχα που συνεχίζει να καλλιεργείται, το καινούργιο «στολίδι» της Χίου, το Μουσείο Μαστίχας, όλα αυτά και πολλά άλλα  κάνουν την Χίο ένα διαφορετικό νησί, που αξίζει να το δούμε να το περιηγηθούμε και να το απολαύσουμε!

Πρόγραμμα ταξιδιού

1η μέρα Μ.Πέμπτη 21/04 Αναχώρηση από Πειραιά για Χίο

Συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας  και  μεταφορά με το πούλμαν του Γραφείου μας στον Πειραιά, από όπου θα πάρουμε το πλοίο για την Χίο. Επιβίβαση στο Blue Star  και απόπλους στις 20.00. Τακτοποίηση στις καμπίνες μας. Το πλοίο διαθέτει σαλόνια και λοιπούς χώρους. Διανυκτέρευση εν πλώ

2η μέρα: Μ.Παρασκευή 22/04 Καρυές – Νέα Μονή –Αυγώνυμα

Άφιξη στην Χίο στις 05.00 και άμεση μεταφορά στο ανακαινισμένο, κεντρικό ξενοδοχείο  Chandris Chios 4*. Τακτοποίηση στα δωμάτια , τα οποία διαθέτουν όλα μπαλκόνι με θέα στο Αιγαίο . Ξεκούραση και αργότερα εντός του πρωινού (η ώρα θα ανακοινωθεί  έγκαιρα) αναχωρούμε  με το πούλμαν και τον τοπικό μας ξεναγό, για την πρώτη μας γνωριμία με το νησί.  Ξεκινάμε από την πόλη της Χίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά για να επισκεφθούμε τη βυζαντινή και μεσαιωνική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Περνάμε από τις Καρυές, γνωστή για την όμορφη θέα, που φθάνει μέχρι τα μικρασιατικά παράλια.
Πρώτος σταθμός μας είναι η Νέα Μονή, το σπουδαιότερο Βυζαντινό μνημείο του νησιού ,το οποίο  κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και κατέχει ξεχωριστή θέση, τόσο χάρη στην τέχνη της, όσο και χάρη στην άμεση σχέση της με την Κωνσταντινούπολη και την αυτοκρατορική αυλή. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης χάρη στο γεγονός ότι αποτελούν έργα καλλιτεχνών που συνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κων/πόλης.
Συνεχίζοντας την περιήγηση μας  φτάνουμε στο μεσαιωνικό χωριό των Αυγωνύμων, με τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια και την εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Μετά τον ελεύθερο χρόνο, συγκεντρωνόμαστε και επιστρέφουμε στην πόλη της Χίου, για την Παρακολούθηση του Επιταφίου.  Οι Επιτάφιοι ξεκινάνε από κάθε εκκλησία και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της χώρας. Στη συνέχεια ακολουθεί δείπνο στο ξενοδοχείο με πλούσιο νηστήσιμο μπουφέ με ποικιλία από κρύα ορεκτικά με γαρίδες, σαλάτες, χταπόδι και σολωμό κ.ά. Επίσης ζεστός μπουφές με παραδοσιακές νηστήσιμες παρασκευές και πλούσια ποικιλία από νηστήσιμα γλυκά .Διανυκτέρευση. Οι επισκέψεις ενδέχεται να γίνουν και με διαφορετική σειρά

3η μέρα: Μ. Σάββατο 23/04 Εκδρομή στην Νότιο Χίο- Πυργί, Μεστά, Εμποριός, Αρμόλια

Ευχόμαστε σε όλους  Καλή Ανάσταση!

Μετά το πλούσιο πρόγευμα πραγματοποιείται εκδρομή  με την συνοδεία πάντα του τοπικού μας ξεναγού στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Πρόκειται για καστροχώρια με στενά δαιδαλώδη εσωτερικά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, παρθένες παραλίες και τη λεπτή ευωδιά της μαστίχας .Εδώ ευδοκιμεί η μαστίχα που παράγεται από το μαστιχοφόρο σχίνο, ένα θαμνώδες δένδρο, που καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού από την αρχαιότητα, μέχρι  σήμερα. Πρώτος μας σταθμός είναι το Πυργί, το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού και ίσως το πιο ενδιαφέρον από πλευράς  αρχιτεκτονικής Αξιοπρόσεκτη είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών του Πυργιού με την πυραμοειδή στέγη,την «τραβάκα», και τη ζωγραφική των σπιτιών στους εξωτερικούς τοίχους, τα λεγόμενα «Ξυστά» με τα διάφορα ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχέδια .Θα δούμε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα άριστα διατηρημένο  βυζαντινό μνημείο με θαυμάσιες τοιχογραφίες του ΙΓ’ αιώνα.
Επόμενος σταθμός μας είναι το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών, ένας μεσαιωνικός οικισμός, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο.Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία, με έντονη την παρουσία του 14ου αιώνα. Όπως επίσης αξιόλογη είναι εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο(1833 μ.Χ).
Επιστρέφοντας προς την πόλη της Χίου – καιρού επιτρέποντος – μπορούμε να επισκεφθούμε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμποριού. Η παραλία του , τα Μαύρα Βόλια, είναι μοναδική, χάρη στα ολόμαυρα βότσαλα, που προσδίδουν στη θάλασσα βαθύ σκούρο χρώμα, κατάλοιπο της ηφαιστειογενούς δραστηριότητας στην περιοχή. Εδώ υπάρχουν και εστιατόρια για ενδεχόμενο γεύμα. Στη συνέχεια , επίσκεψη στο καινούργιο Μουσείο της Μαστίχας ( εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου του 2016), το οποίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και με την παράδοση του τόπου και συστήνει στους επισκέπτες την ιστορία της μαστίχας, αλλά και των ανθρώπων που έδεσαν απόλυτα τη ζωή τους με τη ρητίνη η οποία «δακρύζει» μόνο εδώ, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.
Τελευταίος μας σταθμός είναι τα Αρμόλια ,οικισμός με παράδοση στην κεραμοπλαστική. Οι κάτοικοι του χωριού είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή πήλινων αντικειμένων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ετοιμασία για την Ανάσταση στην Μητρόπολη της χώρας. Ακολουθεί Αναστάσιμο δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, πλούσιες σαλάτες, ποικιλία τυριών, κυρίως πιάτο με φρέσκο κατσικάκι φούρνου και πατάτες . Επιδόρπιο με φρούτα εποχής .

4ημέρα 24 /04 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! Εκδρομή στον Κάμπο της Χίου

Προγευματίζουμε και μεταφερόμαστε στον Κάμπο , για να θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά του νησιού. Εδώ  θα πάρετε μια ιδέα από το ένδοξο παρελθόν,όπως το περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές του 16ου  και 17ου αιώνα. Κτίσματα των γενουατών αρχόντων, βυζαντινών τιτλούχων  και ντόπιων πλουσίων εμπόρων στην περίοδο περίπου 5 αιώνων έως το 1822 στολίζουν ακόμη και σήμερα το νησί. Στην περιοχή υπάρχουν 38 βυζαντινές εκκλησίες και 64 αρχοντικά που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το υπουργείο πολιτισμού .Eπισκεπτόμαστε το μουσείο Citrus το οποίο προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Στο καλοδιατηρημένο αρχοντικό, θα ενημερωθούμε για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τις μεθόδους παραγωγής και τις συσκευασίες των προϊόντων.
Ανάμεσα στα περιβόλια με τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή, ξεπροβάλουν αρχοντικά με ψηλούς τοίχους –από την τοπική θυμιανιούσικη κόκκινη πέτρα με  βοτσαλωτές αυλές και μαγγανοπήγαδα.
Ακολουθεί επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για το Πασχαλινό μας γεύμα με πλούσιο μεσημεριανό μπουφέ με ποικιλία από σαλάτες, διάφορα είδη από παραδοσιακές πίτες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνάκι και κατσίκι σούβλας, γαρνιτούρες με πατάτες, ριζότο και πλούσια ποικιλία από γλυκά. Το απόγευμα , προτείνουμε  μια βόλτα στην Προκυμαία  στο κέντρο της χώρας.  Διανυκτέρευση

5η μέρα : Δευτέρα 25/04 : ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ/ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ –ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Mετά το πρόγευμα θα περιηγηθούμε στη χώρα της Χίου και θα επισκεφθούμε  την συνοικία Κάστρο, χτισμένη δίπλα στο λιμάνι, που εξακολουθεί να κατοικείται και να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης ακόμα και σήμερα. Χρονολογείται από το 10ο αιώνα, ενώ στη συνέχεια με σημαντικές παρεμβάσεις από τους Γενουάτες και τους Τούρκους  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνική, αλλά και αργότερα στη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά την περιήγηση μας  θα δούμε το αναπαλαιωμένο Παλατάκι Ιουστινιάνι, διοικητικό μέγαρο των Γενουατών, που σήμερα στεγάζει Μουσείο με θησαυρούς από Βυζαντινές εκκλησίες και την Βιβλιοθήκη Κοραή. Στη συνέχεια συγκέντρωση και μεταφορά στο λιμάνι από όπου θα πάρουμε το πλοίο για τον Πειραιά Σαλπάρισμα στις 12:30 με το Nissos Samos της BLUE STAR και άφιξη στις 20:30 στον Πειραιά.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ στο Ξενοδοχείο Chandris Chios 4*

Μεγάλη Παρασκευή: Πλούσιο νηστήσιμο μπουφέ με ποικιλία από κρύα ορεκτικά με γαρίδες, σαλάτες, χταπόδι και σολωμό κ.ά. Επίσης ζεστός μπουφές με παραδοσιακές νηστήσιμες παρασκευές και πλούσια ποικιλία από νηστήσιμα γλυκά.

Μεγάλο Σάββατο: Αναστάσιμο δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, πλούσιες ολόφρεσκες σαλάτες, ποικιλία τυριών, κυρίως πιάτο με φρέσκο κατσικάκι φούρνου και πατάτες.

Κυριακή του Πάσχα: Πασχαλινό γεύμα με πλούσιο μεσημεριανό μπουφέ με ποικιλία από σαλάτες, διάφορα είδη από παραδοσιακές πίτες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνάκι/κατσίκι σούβλας, γαρνιτούρες με πατάτες, ριζότο και πλούσια ποικιλία από γλυκά.

Τιμή

480 € / άτομο

σε δίκλινες καμπίνες

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ/ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ

Στοιχεία ταξιδιού
ship-glyph

οδικό/εν πλω

5 ημέρες

4 νύχτες

Gallery
Σας παρέχουμε
Σημαντική Ενημέρωση

Το ξενοδοχείο διαμονής μας είναι κεντρικό, 4 αστέρων,  στη Χώρα της Χίου

Δεν περιλαμβάνονται

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ/ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ

Πιθανές αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν  προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του προγράμματος,
χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη.