Μυροβόλος Χίος

Πρόγραμμα ταξιδιού

1η ημέρα : ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΧΙΟΣ ( εν πλώ)

Συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας  και  μεταφορά με το πούλμαν του Γραφείου μας στον Πειραιά, από όπου θα πάρουμε το πλοίο για την Χίο. Επιβίβαση στο Blue Star  και απόπλους στις 20.00. Τακτοποίηση στις καμπίνες μας. Το πλοίο διαθέτει σαλόνια και λοιπούς χώρους .Διανυκτέρευση εν πλω.

2η ημέρα : ΝΕΑ ΜΟΝΗ –ΑΝΑΒΑΤΟΣ –ΑΥΓΩΝΥΜΑ

Άφιξη στην Χίο στις 05.00 και άμεση μεταφορά στο ξενοδοχείο  Chandris Chios 4* .Τακτοποίηση στα δωμάτια, τα οποία διαθέτουν όλα μπαλκόνι με θέα στο Αιγαίο. Ξεκούραση και αργότερα εντός του πρωινού ( η ώρα θα ανακοινωθεί  έγκαιρα ) αναχωρούμε  με το πούλμαν και τον τοπικό μας ξεναγό ,για την πρώτη μας γνωριμία με το νησί. Ξεκινάμε από την πόλη της Χίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά για να επισκεφθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά δείγματα της βυζαντινής, μεσαιωνικής και μοναστικής παράδοσης του νησιού. Ακολουθώντας μία πευκόφυτη ορεινή διαδρομή με πανοραμική θέα στην πόλη, τον κάμπο και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, καταλήγουμε στις ήρεμες και πανέμορφες δυτικές ακτές με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τις γραφικές παραλίες.

3η ημέρα : ΠΥΡΓΙ, ΜΕΣΤΑ, ΕΜΠΟΡΙΟΣ, ΑΡΜΟΛΙΑ

Μετά το πρόγευμα πραγματοποιείται εκδρομή  με την συνοδεία πάντα του τοπικού μας ξεναγού στη Νότια Χίο, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια.. Πρόκειται για καστροχώρια με στενά δαιδαλώδη εσωτερικά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, παρθένες παραλίες και τη λεπτή ευωδιά της μαστίχας. Εδώ ευδοκιμεί η μαστίχα που παράγεται από το μαστιχοφόρο σχίνο, ένα θαμνώδες δένδρο, που καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού από την αρχαιότητα, μέχρι  σήμερα. Πρώτος μας σταθμός είναι το Πυργί, το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού και ίσως το πιο ενδιαφέρον από πλευράς  αρχιτεκτονικής.

Αξιοπρόσεκτη είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών του Πυργιού με την πυραμοειδή στέγη ,την «τραβάκα», και τη ζωγραφική των σπιτιών στους εξωτερικούς τοίχους, τα λεγόμενα «Ξυστά»., με τα διάφορα ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχέδια. Θα δούμε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα άριστα διατηρημένο  βυζαντινό μνημείο με θαυμάσιες τοιχογραφίες του ΙΓ’ αιώνα.

Επόμενος σταθμός μας είναι το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών, ένας μεσαιωνικός οικισμός, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο. Αν η επιτυχία ενός ταξιδιού έγκειται στο να σε κάνει πράγματι ” να ταξιδεύεις” σε άλλους κόσμους, άλλες εποχές, άλλους πολιτισμούς ,τα Μεστά είναι ο “απόλυτος” προορισμός! Θαυμάσια εμπειρία, εκτόs των άλλων, είναι η επίσκεψη στην γραφική εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη .Καθισμένος στα καφενεία η στα παραδοσιακά ταβερνάκια, στην κεντρική πλατεία, με σκεπή πελώρια δέντρα, νομίζειs πώs ζεις στον μεσαίωνα, σε άλλους κόσμους, γεμάτουs χρώμα και ατμόσφαιρα ,που ηρεμούν το μυαλό και αποφορτίζουν την σκέψη.
Επιστρέφοντας προς την πόλη της Χίου – καιρού επιτρέποντος – μπορούμε να επισκεφθούμε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμποριού. Η παραλία του, τα Μαύρα Βόλια, είναι μοναδική, χάρη στα ολόμαυρα βότσαλα, που προσδίδουν στη θάλασσα βαθύ σκούρο χρώμα, κατάλοιπο της ηφαιστειογενούς δραστηριότητας στην περιοχή. Εδώ υπάρχουν και εστιατόρια για ενδεχόμενο γεύμα .

Στη συνέχεια, επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας ( εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου του 2016)   το οποίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και με την παράδοση του τόπου και συστήνει στους επισκέπτες την ιστορία της μαστίχας, αλλά και των ανθρώπων που έδεσαν απόλυτα τη ζωή τους με τη ρητίνη η οποία «δακρύζει» μόνο εδώ, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Τελευταίος μας σταθμός είναι τα Αρμόλια ,οικισμός με παράδοση στην κεραμοπλαστική. Οι κάτοικοι του χωριού είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή πήλινων αντικειμένων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ακολουθεί δείπνο σε πλούσιο μπουφέ. Διανυκτέρευση

4η ημέρα : ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ –ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ

Προγευματίζουμε και μεταφερόμαστε στον Κάμπο, για να θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά του νησιού.
Εδώ θα πάρετε μια ιδέα από το ένδοξο παρελθόν ,όπως το περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές του 16ου  και 17ου αιώνα. Κτίσματα των γενουατών αρχόντων, βυζαντινών τιτλούχων  και ντόπιων πλουσίων εμπόρων στην περίοδο περίπου 5 αιώνων έως το 1822, στολίζουν ακόμη και σήμερα το νησί.
Στην περιοχή υπάρχουν 38 βυζαντινές εκκλησίες και 64 αρχοντικά που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το υπουργείο πολιτισμού .Ανάμεσα στα περιβόλια με τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή, ξεπροβάλουν αρχοντικά με ψηλούς τοίχους –από την τοπική θυμιανιούσικη κόκκινη πέτρα  με  βοτσαλωτές αυλές και μαγγανοπήγαδα Επίσκεψη στο Μουσείο Citrus,  που με φόντο μια γνήσια χιώτικη ιστορία συστηματικής καλλιέργειας και εμπορίου από τον 14ο αιώνα, στοχεύει να δώσει ζωντανό άρωμα μνήμης από προϊόντα που παράγονται στην καρδιά του Κάμπου της Χίου. 
Ακολουθεί επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα, προτείνουμε μια βόλτα στην Προκυμαία  στο κέντρο της χώρας. Κατόπιν, δειπνούμε στο ξενοδοχείο με πλούσιο.  Διανυκτέρευση

5η ημέρα : ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ/ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ –ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Mετά το πρόγευμα θα περιηγηθούμε στη χώρα της Χίου και θα επισκεφθούμε  την συνοικία Κάστρο, χτισμένη δίπλα στο λιμάνι, που εξακολουθεί να κατοικείται και να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης ακόμα και σήμερα. Χρονολογείται από το 10ο αιώνα,  ενώ στη συνέχεια με σημαντικές παρεμβάσεις από τους Γενουάτες και τους Τούρκους  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνική, αλλά και αργότερα στη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά την περιήγηση μας στα γραφικά στενά σοκάκια, θα δούμε το αναπαλαιωμένο Παλατάκι Ιουστινιάνι, διοικητικό μέγαρο των Γενουατών, που σήμερα στεγάζει Μουσείο με θησαυρούς από Βυζαντινές εκκλησίες, την Βιβλιοθήκη Κοραή, μια από τις πιο αξιόλογες στην Ελλάδα. Ελεύθερος χρόνος για έναν καφέ και στη συνέχεια συγκέντρωση και μεταφορά στο λιμάνι από όπου θα πάρουμε το πλοίο για τον Πειραιά.  Σαλπάρισμα στις 13:30 με το BLUE STAR και άφιξη στις 21:15 στον Πειραιά. Μεταφορά με το πούλμαν στο σημείο της Αθήνας, από όπου ξεκινήσαμε.

Στοιχεία ταξιδιού
ship-glyph

οδικό/εν πλω

5 ημέρες

4 νύχτες

Gallery
Σας παρέχουμε
Σημαντική Ενημέρωση

Το ξενοδοχείο διαμονής μας είναι κεντρικό

Δεν περιλαμβάνονται

Πιθανές αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν  προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του προγράμματος,
χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη.