Λετσε – Ματέρα – Απουλία

BARI – ALBEROBELLO – TARANTO – LECCE – ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ - OTRANTO – MATERA

Το Λέτσε, η πανέμορφη «Φλωρεντία του Νότου», όπως αποκαλείται και η Ματέρα, σαν μια άλλη Καππαδοκία της Δύσης, θα σας γοητεύσουν! Γραφικά χωριουδάκια εκατοντάδων ετών. Αγνές γεύσεις ιταλικής παράδοσης και καλό κρασί. Οι εναλλαγές των τοπίων μοναδικές και η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής θα σας συναρπάσει!

Πρόγραμμα ταξιδιού

1η ημέρα : ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - ΠΛΟΙΟ - ΕΝ ΠΛΩ

Συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί) και αναχώρηση για την Πάτρα, με μία στάση. Άφιξη, επιβίβαση στο πλοίο στις 17:30 και απόπλους. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η ημέρα : ΜΠΑΡΙ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ – ΤΑΡΑΝΤΑΣ - ΛΕΤΣΕ

Άφιξη το πρωί στο Μπάρι την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας της Απουλίας. Αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Νότιας Ιταλίας μετά τη Νάπολη και είναι γνωστό ως λιμάνι και έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών. Επιβίβαση στο πούλμαν και αρχίζει το οδοιπορικό μας με πρώτη επίσκεψη το πανέμορφο κατάλευκο Αλμπερομπέλο, το χωριό των truli. Εκατοντάδες λευκά κυκλικά σπίτια με χαρακτηριστικές σκεπές συνιστούν ένα χωριό που μοιάζει να αποτελείται από πελώρια μυτερά μανιτάρια. Τα truli είναι θόλοι, κωνικές σκεπές, από ασβεστόλιθους και πέτρα, που συχνά φέρουν σύμβολα θρησκευτικά και παγανιστικά. Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για φωτογραφίες, αναμνηστικά από τα πολλά διάσπαρτα μαγαζάκια με τοπικά προιόντα και διακοσμητικά από πηλό, καφέ και απόλαυση του τοπίου. Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στον Τάραντα. Ο Τάραντας ήταν η μοναδική αποικία της Σπάρτης στην Μεγάλη Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 706 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν σε αυτή Σπαρτιάτες άποικοι. Eξελίχθηκε σε κυρίαρχη πόλη της Νότιας Ιταλίας επιβάλλοντας σταδιακά την κυριαρχία του και στις γειτονικές πόλεις. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας και στις ακτές γύρω απ’ αυτή.  Ο Τάραντας αποτελεί σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κύρια βάση του Ιταλικού ναυτικού. Την προσοχή μας τραβά το μεγαλοπρεπές Αραγονέζικο κάστρο και αξίζει να αναφέρουμε, ότι το πέρασμα διαφορετικών πολιτισμών και λαών είναι αυτό που προσδίδει έναν μοναδικό χαρακτήρα στην πόλη. Ακολουθεί  περιήγηση στην παλιά πόλη και ελεύθερος χρόνος για βόλτα.Επόμενος σταθμός στον ιταλικό νότο, η πανέμορφη πόλη του Λέτσε, η οποία λόγω του αρχιτεκτονικού της πλούτου, ονομάστηκε «Φλωρεντία του Νότου ». Μια πόλη, που διανθίζεται από μέγαρα και εκκλησίες με εντυπωσιακές προσόψεις τεχνοτροπίας μπαρόκ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, όπου δειπνούμε και διανυκτερεύουμε. Ξενοδοχείο 4 * 8PIU HOTEL / LECCE

3η ημέρα : ΛΕΤΣΕ ξενάγηση πόλης - ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ

Μετά το πρόγευμα στο ξενοδοχείο ακολουθεί ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο με το τοπικό ξεναγό. Θα δούμε στο φως της ημέρας, τα εκπληκτικά μέγαρα ρυθμού μπαρόκ, κατασκευασμένα με την ονομαστή ασβεστολιθική πέτρα “leccese”, ιδιαίτερης τεχνοτροπίας, χαρακτηριστική της περιοχής. Ο Καθεδρικός ναός, η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Ορόντζο, προστάτη της πόλης, ο ναός του Αγ. Σταυρού με την πλούσια υπέροχη πρόσοψη, θα αποτελέσουν το επίκεντρο των επισκέψεων μας. Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος, για βόλτα στο κέντρο της πόλης

Το απόγευμα επισκεπτόμαστε τα ελληνόφωνα χωριά της Ελλάδας του Σαλέντο (Grecia Salentina) την Καλημέρα και την Στερνατία από τα πιο σημαντικά της περιοχής (Grecia Salentina) για ένα προσκύνημα στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας. Εκεί ο δάσκαλος της «γκρίκο ομιλίας» Giorgio Filieri θα μας ξεναγήσει στο σύλλογο τους την ΧΩΡΑΜΑ (η χώρα μας). Μιλώντας με τους κατοίκους (γκρεκάνους), ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, με έκπληξη θα παρατηρήσουμε την γλώσσα, την «γκρίκο» που κρατάει μες τους αιώνες τις αρχέγονες ρίζες της από την Ελλάδα.

4η ημέρα : ΛΕΤΣΕ – ΟΤΡΑΝΤΟ

Μετά το πρόγευμα μας, συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Νότιο Ιταλία (Απουλία) και επισκεπτόμαστε την γραφική καστροπολιτεία του Ότραντο (αρχαία Υδρούντα). Το Ότραντο είναι ελληνικής καταγωγής και ονομαζόταν Υδρούντας (Hidruntum) επειδή χτίστηκε στις εκβολές του ποταμού Υδρία (Idro). Απετέλεσε σημαντικό λιμάνι και για πολλά χρόνια εμπορικό-πολιτιστικό κέντρο, από την εποχή της Μεγάλης Ελλάδας. Γέφυρα σύνδεσης της Ανατολής με το δυτικό κόσμο, αφού είναι το κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές. 

Η παλιά πόλη του Ότράντο είναι οχυρωμένη σε φρούριο, τα τείχη του οποίου βρίσκονται μπροστά ακριβώς στο λιμάνι. Είναι μια μικρή πόλη, με μεγάλη όμως ιστορία. Σε κάθε γωνιά της υπάρχουν ίχνη των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.

Θυμίζει έντονα την Κέρκυρα, με τα στενά γραφικά δρομάκια και τα παλιά, καλά όμως διατηρημένα κτίρια. Εδώ υπάρχουν πολλά τουριστικά μαγαζάκια, όπου μπορείτε να ψωνίσετε τα αναμνηστικά σας. Θα δούμε τον καθεδρικό ναό, ρομανικού ρυθμού, ο οποίος οικοδομήθηκε με τον χαρακτηριστικό κιτρινωπό ασβεστόλιθο της περιοχής. Στο εσωτερικό του σώζεται ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο (το δένδρο της ζωής) με αλληγορική σύνθεση και η υπόγεια Κρύπτη. Ελεύθερος χρόνος για περιπλάνηση στα γραφικά δρομάκια και απόλαυση της θέας από την περιοχή του κάστρου. Επιστροφή στο Λέτσε. Το βράδυ μετά το δείπνο στο ξενοδοχείο μας θα αποχαιρετήσουμε την όμορφη φιλόξενη πόλη με μια βραδινή βόλτα – περιήγηση στα πανέμορφα φωτισμένα μνημεία της μπαρόκ!. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα : ΜΑΤΕΡΑ ξενάγηση πόλης - ΜΠΑΡΙ - ΠΛΟΙΟ - Εν πλώ

Μετά το πρόγευμα άμεση αναχώρηση για την περίφημη Ματέρα, ιστορική πόλη γνωστή ως «Καππαδοκία της Δύσης», Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2019. Από το 1993 οι Βράχοι της Ματέρας συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως εξαιρετικό δείγμα τρωγλοδυτικής εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αποτέλεσε μοναδικό σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες. Μία εξ άυτών, ήταν «Τα πάθη του Ιησού» γυρισμένη στη Ματέρα, ως άλλη Ιερουσαλήμ! Και το Μπέν Χούρ ΙΙ, που γυρίστηκε με σκηνικό την Ματέρα τον Μάρτιο του 2014. Ακολουθεί ξενάγηση με τον/την τοπική ξεναγό στις περίφημες τρωγλοδυτικές συνοικίες (sassi/χαλίκια-βράχοι), ένα θέαμα μοναδικό: αμέτρητες τρύπες στο βράχο, σπηλιές σε απείθαρχη διάταξη, κατοικίες ολοκληρωτικά σκαμμένες στο εσωτερικό του βράχου ή αποτελούμενες από ένα τμήμα εσωτερικό και ένα άλλο χτισμένο εξωτερικά. Πολλές από τις σπηλιές-κατοικίες του παρελθόντος αναπαλαιώνονται και λειτουργούν πλέον, ως μπουτίκ ξενοδοχεία ή «φιλοξενούν» στο εσωτερικό τους εστιατόρια και μπαράκια.

Εν συνεχεία αναχώρηση για το Μπάρι (60 χιλ.) Μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη της Μεσογείου για αιώνες, το Μπάρι γνώρισε μέρες δόξας και παρακμής στα χέρια Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Αράβων, Ενετών, Νορμανδών, Αραγόνων και Βουρβόνων πριν ενσωματωθεί στο βασίλειο της Ιταλίας. Ίχνη της γοητευτικής του ιστορίας παραμένουν ζωντανά έως σήμερα στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, από την έξοχη μεσαιωνική Παλιά Πόλη και την μοντέρνα συνοικία Murat του 19ου αιώνα. Θα επισκεφθούμε την Βασιλική του Αγ.Νικολάου, πρότυπο ρωμανικής αρχιτεκτονικής της Απουλίας η πιο φημισμένη εκκλησία του Μπάρι, η οποία θεμελιώθηκε τον 11ο αιώνα για να υποδεχθεί τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Μπάρι.
Το Teatro Petruzzeli στη σύγχρονη πόλη, σύμβολο πολυτέλειας αλλά και πολιτιστικού κύρους του Μπάρι, το εντυπωσιακό αυτό λυρικό θέατρο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρωτοβουλία των αδελφών Petruzzeli, εμπόρων από την Τεργέστη. Το θέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1991 και ανακατασκευάστηκε πλήρως στην αρχική του μορφή το 2008. Στη σκηνή του έχουν ανέβει μεγάλες μορφές των τεχνών όπως οι Νουρέγιεφ, Ρέι Τσαρλς, Φρανκ Σινάτρα και Λουτσιάνο Παβαρότι. Τελειώνοντας στην σύγχρονη πόλη θα  απολαύσουμε έναν καπουτσίνο ή ότι άλλο επιθυμείτε, πριν κατευθυνθούμε στο λιμάνι για να επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής μας στην Ελλάδα. Σαλπάρισμα στις 19.30 για Πάτρα. Διανυκτέρευση εν πλώ.

6η ημέρα : Εν πλώ - ΠΑΤΡΑ –ΑΘΗΝΑ

 Tο μεσημέρι άφιξη στην Πάτρα, γεμάτοι αναμνήσεις από το όμορφο ταξίδι μας και αναχώρηση για την Αθήνα με μία στάση καθ’ οδόν για καφέ και ξεκούραση.

Τιμή : 560€/άτομο
με ημιδιατροφή

Στοιχεία ταξιδιού
ship-glyph

οδικό/εν πλω

6 ημέρες

5 νύχτες

Gallery
Σας παρέχουμε
Δεν περιλαμβάνονται

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην εκδρομή παρακαλούμε όπως μας δηλώσετε την συμμετοχή σας έγκαιρα μέχρι 16 Σεπτέμβρη

Πιθανές αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν
προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του προγράμματος,
χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη.

Χάρτης

73021 Καλημέρα, Λέτσε, Ιταλία

73010 Sternatia, Λέτσε, Ιταλία

Μπάρι, Ιταλία

70011 Alberobello BA, Ιταλία

Τάραντας, Ιταλία

73028 Οτράντο, Λέτσε, Ιταλία

Matera, Basilicata, Italia

Lecce, Puglia, Italia